onsdag 7 december 2011

2008 Markus Molitor Riesling Trocken


Markus Molitor håller till i Moseldalen och producerar en habil uppsättning viner. Sedan Markus tog över egendomen från sin far 1984 har kvalitén succesivt förbättrats och arealen ökat. Odlingarna omfattar nu hela 40 hektar, vilket gör egendomen till en av de största i Mosel. Några av de mest välkända lägena finns representerade, som till exempel Zeltinger Sonnenuhr, Zeltinger Schlossberg, Wehlener Sonnenuhr, Ürziger Würzgarten och Graacher Domprost. Riesling dominerar naturligtvis men man producerar också försvarliga mängder av Wiessburgunder och Spätburgunder.

Instegsvinet heter helt enkelt Riesling Trocken. Det kostar småslantar och smakar för det mesta riktigt bra. Senast jag var på vinmonopolet stod tre årgångar bredvid varandra i samma hylla. 2008, 2009 och 2010 fick alla följa med hem. Naturligtvis hade jag en härlig vertikal i åtanke, men med tanke på att jag sitter ensam uppe i den höga nord så har det inte blitt nått med de högflugna planerna. Det får bli en flaska åt gången och jämförelser i minnet. Vi börjar med äldsta flaskan, alltså 2008. Vinet har en fin, ljust gyllene färg med klara reflexer. Doften uppvisar redan en del mognad med en lätt nötighet, men domineras av lime, päron och fläder med diskret sötma och flintiga mineraler. Här finns också en honungsaktig blommighet som ytterligare bidrar till det lätt söta intrycket. Mycket trevligt, men fel årstid. Det här är ett sommarvin som ska njutas över en långlunch en ljummen julidag. Nåja, jag ska inte låta detta ligga vinet i fatet. I munnen medelhög syra (för tysk riesling alltså) som hunnit rundats av i kanterna, sötmogen frukt och oljiga mineraler. Det hela ger ett mycket behagligt intryck. Vinet lägger sig skönt tillrätta i munnen. Inte det mest finstämda och mineralvibrerande nervösa fullblod, utan mer en sammetslen, ständigt spinnande huskatt, men med klorna i behåll (i form av de ändå mycket närvarande mineralerna och syran). Det här är (trots allt) Mosel ut i fingerspetsarna, ursprunget är inte att ta miste på. Avslutet är långt, mineraliskt och lite sött. Fina fisken! 88 poäng.

1 kommentar:

  1. Kul! Jag har några auslese från MM hemma, ska väl korka upp om tio år kanske... eller snart. Blir ju nyfiken!

    SvaraRadera